go foto

145-2014

edge
27 mei 2014: De dag van de fotoworkshop!

Het is altijd leuk om kennis te mogen overdragen aan jonge mensen. En het wordt geweldig als je cursisten hebt die enthousiast zijn, goede vragen stellen en prachtige plaatjes maken.

Vanochtend had ik zo'n topontmoeting met Estelle, Erika, Claire, Inge, Erwin, Ewout en Shems.
Aan het eind van 'de les' zijn we gezellig met z'n allen in de hal gaan liggen. Fotografen hebben vreemde fratsen.
Comments

064-2014

edge
Donderdag de zesde maart: Vandaag was de Grote Dag voor oud-collega Jelle. Hij vierde trots de opening van een nieuw bedrijf.

Succes
Jelle handelt in video's. Hij laat stagiaires filmpjes maken voor organisaties die zich willen presenteren op internet. Al dat jonge volk wordt in toom gehouden door vakvolwassen professionals.
De hele club is ondergebracht in het gebouw van Imago Mediabuilders, een groot mediaproductiebedrijf in Amersfoort. Jong en oud leert van elkaar.
"Succes verzekerd", mark my words...

Podcastpriester
Jelle had me uitgenodigd om een verhaal te vertellen over innovatie in de mediawereld. Ik heb 'ja' gezegd, want een beetje babbelen over veranderingen bij radio, tv, krant en internet is mijn favoriete tijdverdrijf. Het werd een geweldige middag, een geschenk uit de hemel. Zelfs mijn favoriete katholiek, de podcastpriester Roderick Vonhögen kwam even buurten. Ik zat net in doorwrocht betoog over de communicatiekennis van de Bijbelauteurs toen hij opdook in mijn gezichtsveld. Dat kan geen toeval zijn geweest.

edge
Groepsselfie
Natuurlijk ging het over het belang van sociale media en de interactie met vrienden, volgers, klanten en kiezers. De wethouder van Cultureel Klimaat (en nog een paar portefeuilles) werd flink doorgezaagd over zijn afwezigheid op de sociale media. Het jonge volk bood aan om hem een beetje te helpen en maakte een groepsselfie voor Twitter. Nu maar zien of zijn partij D'66 een paar zetels wint binnenkort.

edge
NB: voor de oudere leergierigen onder de lezers: de getuite lippen van de jongen met de pet noem je (sinds 2006) een 'Duckface'.

VERSconferentie: de media-lente is begonnen from VERS Communiceert on Vimeo.

Comments

046-2014

edge
Zaterdag 15 feb. 2014: Binnenkort mag ik een verhaal vertellen over 'branded journalism'. Dat is mooi, maar waarschijnlijk snap je er niks van. Ik zal het uitleggen...

Vers in Amersfoort
Een oud-collega heeft een nieuw bedrijf geopend in Amersfoort. Bij dat bedrijf maken jonge mensen videoproducties voor gemeenten, andere non-profitorganisaties en het bedrijfsleven. Over een week of twee mag iedere geïnteresseerde komen kijken. Het wordt echt een feestelijke opening.
Mijn voormalig collega heeft me inmiddels in persberichten beschreven als topmediaspecialist. Dat is prima en hij heeft helemaal gelijk (bloos)..., maar het was nog wel noodzakelijk om een inhoudelijk interessant onderwerp te verzinnen waar zo'n honderd gasten enthousiast over kunnen zijn. Enfin, na rijp beraad is dat dus 'branded journalism' geworden.

Reclame en journalistiek smelten samen
Brand(ed) Journalism is -simpel gezegd- de versmelting van reclame en journalistiek. Bedrijven hebben tegenwoordig geen massamedia meer nodig om aandacht voor hun producten te krijgen. De krant, radio en televisie kunnen worden ingewisseld voor Facebook, Twitter en YouTube. Het hoeft niet, het kan. Maar... bedrijven hebben plotseling wel journalisten nodig.
Van oudsher zijn journalisten in staat om op een professionele manier verhalen te vertellen en een boodschap aan het publiek over te dragen. Journalistiek is namelijk een ambacht, een eerzaam beroep. En daar zit spanning, want als een bedrijf een journalist inhuurt, kunnen we dan de journalistiek nog wel vertrouwen? Brengt het journaille nog wel objectieve feiten naar onze media-apparaten, of moeten we nu alles en iedereen met argusogen gaan bekijken?

Brand je niet aan het journaille
Je zult begrijpen dat ik gelukkig ben met dit thema. Het gaat immers over nieuwe ontwikkelingen in de mediabranche. Van innovatie word ik blij. Er kleeft bovendien een moreel aspect aan. Dat is helemaal smullen.
De komende tijd zal ik je op de hoogte houden van de vorderingen. Ik ga me terdege voorbereiden, want tussen die honderd gasten zit vast iemand die kritische vragen gaat stellen. Naar alle waarschijnlijkheid een Echte Journalist en daar ga ik m'n vingers niet aan branden (Eng.)....
Comments

045-2014

edge
14 februari 2014: Een boodschap blijft het best hangen als er een verhaal om heen zit. Dat is geen nieuws, want dat wisten de schrijvers van de Bijbel ook al.

Storytelling
De manier van verhalen vertellen is in de loop der eeuwen wel veranderd. We noemen het tegenwoordig ook liever 'storytelling', want dat klinkt hipper. De breedsprakige Rederijkerstraditie heeft heel geleidelijk plaats gemaakt voor een ultrasnelle Videogeneratie. De boodschap zit het liefst verpakt in beeld. Communicatiebureaus weten dat en omringen zich met jonge beeldspecialisten.

Vers in Amersfoort
Vanochtend was ik op bezoek bij een nieuwkomer op de Amersfoortse markt. Ze noemen zich 'Vers'. Vrolijke, fruitige mensen die weten hoe je beelden laat spreken en welke rol de sociale media daarbij spelen. Ik word altijd blij van dat soort clubs. Ze geven energie. Er is geen ballast van het verleden, alleen maar ambitie voor de toekomst.

Succesverhaal
'Vers' heeft zich genesteld in een bedrijf met ervaring. De jonkies leren van de gevestigde orde en de oude rotten blijven fris door die overenthousiaste springers. Dat zijn de combinaties waar Nederland beter van wordt: op voorhand een succes story!
Onthoud dit verhaal en check de boodschap over een jaar....
Comments