go foto

111-2014

edge
Woensdag 23 april 2014: Alle foto's die ik de moeite waard vind, krijgen een schoonheidsbehandeling. Daar moet je de tijd voor nemen en die heb ik meestal niet. Het blijft dus vaak bij een beetje contrastverhoging, sensorvlekjes wegpoetsen, oplichten en aanscherpen.

Nostalgie en glamour
Vandaag ben ik er eens even goed voor gaan zitten. Er lag nogal wat materiaal dat aandacht nodig had. De Volkswagenshow van afgelopen weekeinde bijvoorbeeld. Het hippiekampement moest een nostalgische aanblik krijgen (had ik bedacht) en het roze meisje een 'over-the-top-glamour-look'. Zie hier het resultaat! Op vol formaat zijn ze een stuk fraaier, maar daar heb je nu niks aan.

Misschien aardig om nog even te vertellen: het meisje met het rode haar stond op de VW-bijeenkomst te praten met een meneer. Hij zag er redelijk gewoontjes uit en zij extravagant. Hij hing half tegen een donkerblauwe Kever, zij balanceerde op torenhoge hakken voor de zuurstokroze cabrio. Ik zag een kans en onderbrak het gesprek. Niet netjes, maar 'alles voor de kunst' moet je maar denken.

Openingsvraag
Begerig vroeg ik of de roze koets van haar was. Eigenlijk had ik dat niet willen vragen, want het leek me overduidelijk dat zij over een uurtje of wat in dat voertuig huiswaarts zou rijden. Maar ja, je moet toch een openingszin hebben... Gelukkig maar, want het donkerblauwe exemplaar bleek van haar en de felgekleurde van hem. Vreemd, maar wel leuk.

Of zij dan even in die van hem mocht gaan zitten, vroeg ik. Dat bleek geen bezwaar. Schoudertasjes werden afgeworpen, het haar nog even opgeschud en daar verdwenen de stiletto's in het open autootje.

Barack Obama
Je moet van me geloven dat ik zo'n twintig plaatjes heb geschoten in een tijdsbestek van een kleine minuut. Toen wist ik dat ik genoeg had.

In opperste concentratie had ik me op het meisje en de auto gericht en nauwelijks om me heen gekeken. Toen ik me omdraaide, leek het wel of Barack Obama een speech hield. Een leger van zeker vijfendertig voorbijgangers stond met spiegelreflexen, compactcamera's en mobieltjes het tafereel te vereeuwigen. Het zou me niks verbazen als er in die ene minuut een kleine vijfhonderd foto's zijn gemaakt van een bevallige mevrouw in de auto van haar buurman.

edge
Comments

107-2014

edge
19 april 2014: Sander en ik houden van auto's. Ze mogen best oud zijn.

Op deze Stille Zaterdag vonden wij het paradijs in Amersfoort. Het terrein van de voormalige wagenwerkplaats van de NS stond bomvol Volkswagens. Honderden!!!

Het was watertanden, een hele middag lang.
En het leuke van paradijzen is dat er ook engeltjes ronddwarrelen. Daar houden Sander en ik ook van...

edgeedgeedge
Comments

023-2012

Wim is ruim in de tachtig en houdt zielsveel van motoren. Zijn huis ligt vol met onderdelen. Zelfs in de woonkamer staat er één: een Opel uit 1928. Rijden doet Wim niet meer. Hij vindt het te gevaarlijk worden. Autorijden gaat daarentegen nog prima. Z'n zelfgebouwde camper (VW-busje) wordt veel gebruikt.

Wim Huis in t Veld 2Wim Huis in t Veld 4

De donkere opslagruimtes waren een heuse uitdaging voor het fototoestel. Ik wilde natuurlijk zoveel mogelijk scherptediepte en zo min mogelijk ruis. Het statief lag thuis, maar een paar dakspanten en kastplanken boden uitkomst. Dat gaat weliswaar ten kosten van de compositie, maar een beetje croppen mag af-en-toe best wel, vind ik.

Wim Huis in t Veld 5Wim Huis in t Veld 6Wim Huis in t Veld 7

Oh ja, aan het eind van de rondleiding werd voorzichtig een plastic zeil aan de kant geschoven en daar stonden ze dan, de beauty's…

Wim Huis in t Veld 12

Comments

007-2012

Gemaal bij Nijkerk aan het Gooimeer, 7 januari 2012
Vrachtboot op Gooimeer
Ik rook en beweeg te weinig. De zin zou overigens beter zijn in deze volgorde: ik beweeg te weinig en ik rook. Hoe-dan-ook: er zijn nog geen vaste plannen om daar verandering in aan te brengen, wel voldoende schuldgevoelens en zo. Toch heb ik me dit jaar iets voorgenomen waar ik eigenlijk al weer spijt van heb. Het heeft (ook) met discipline te maken. Dat vereist wat uitleg.

Onder fotografen wordt de volgende one-liner vaak gebruikt: "de beste camera is de camera die je bij je hebt". Ik heb drie bruikbare camera's in bezit en één oude iPhone 3G. De drie goede apparaten liggen de laatste tijd veel thuis en noodgedwongen maak ik dan af-en-toe met de telefoon wat plaatjes. Dat valt altijd tegen.
Nu is het voornemen om altijd een goede camera bij de hand te hebben. Dat moet je dan gestructureerd aanpakken, vind ik. Op mijn TO DO-lijstje van 2012 staat daarom dat ik iedere dag een foto maak en die publiceer op deze website. Dat laatste werkt als sociale controlemiddel dankzij al die tienduizenden bezoekers…Happy. En die kijkers wil ik niet teleurstellen met slecht belichte en grofkorrelige prentjes. Dus één van de goede toestellen moet altijd bij de hand zijn.

Nou valt het ernstig tegen om iedere dag een foto te maken. Op m'n werk wil ik niet steeds met een fototoestel rondlopen en in deze tijd van het jaar is het donker als ik van huis ga en donker als ik thuis kom. Aan flitsen heb ik ook een bloedhekel. Kortom: wanneer maak je dan die zelf verplichte foto's? Daar komt nog bij dat het in creatieve zin ook een stevige opgaaf is om iedere dag iets leuks, moois, opvallends, of geks te fotograferen.

De eerste week van januari ging nog wel. Ik had nog vrij en dus wat meer tijd om met mezelf te brainstormen, of -domweg- met voldoende licht naar buiten te gaan. De komende weken wordt het afzien, dat weet ik nu al.

Speciaal voor de lezers van dit blog verklap ik een truc. Ik maak ook een paar tijdloze beelden die ik op licht- en creatiefloze dagen kan inzetten. Zo kwam ik in de parkeergarage van m'n Grote Baas het volkswagenbusje van Yvon Jaspers (Boer zoekt vrouw) tegen. Dat is tijdloos en dus ook inzetbaar tijdens mindere momenten. Datzelfde geldt voor een nieuwe bureaustoel die ik vandaag heb gekocht. Goed verhaal trouwens: het is een tweedehandsje voor €69,00, maar wel mooi van de firma Kusch+Co. Naar verluidt, ligt de nieuwprijs ergens rond de €1.300,00. Oh, je moet eens weten hoe lekker ik zit…
tijdloze plaatjes 2tijdloze plaatjes 1

Comments