go foto

Andreas Gursky

Andreas Gursky (15 januari 1955) wordt geboren in Leipzig en groeit op in het Ruhrgebied. Zijn vader is beroepsfotograaf. Gursky volgt enkele kunstopleidingen. Tussen 1978-1981 studeert hij aan de Folkwangschule in Essen en aansluitend (1981-1987) aan de kunstacademie in Düsseldorf bij Bernd Becher. In 1985 wordt Gursky uitgeroepen tot de beste leerling van Becher.

Gursky staat bekend om zijn enorm grote foto's, soms enkele meters breed en hoog. Het meest opvallende kenmerk van zijn afbeeldingen is het ontbreken van een focuspunt. De toeschouwer mag zelf besluiten wat belangrijk is. Van een afstand zijn de foto’s overweldigend, maar van dichtbij ook zeer gedetailleerd, dankzij een bijzonder hoge resolutie. De foto’s zijn meestal genomen vanuit een ongewoon standpunt, soms vanuit een kraan, soms vanuit een helikopter.
Gursky reist de hele wereld rond om foto's te maken.

In 1988 wisselt Gursky van klein naar groot formaat foto’s. In 1992 begint hij met digitale beeldmanipulatie. De werkelijkheid wordt niet meer getrouw weergegeven. Volgens de fotograaf moet de betekenis van de foto’s onduidelijk blijven; het is in ieder geval geen architectuur- of maatschappijkritiek.

Stacks Image 118
Andreas Gursky [foto: Tom Lemke]
Stacks Image 119
Stacks Image 120
Stacks Image 121
Stacks Image 122
Stacks Image 123
Stacks Image 124

Rhein II by Andreas Gursky